Plac w Górze Puławskiej
Opis

Plac w Górze Puławskiej

Niegdyś niezagospodarowany fragment w samym centrum miejscowości Góra Puławska władze Gminy Puławy postanowiły przeznaczyć na przestrzeń rekreacyjną i miejsce spotkań dla jej mieszkańców. Według zamierzeń projektu, nowy plac miał stać się miejscem wyjątkowym dla użytkowników. Miał w jak najlepszy sposób im służyć i odpowiadać na ich potrzeby. Dlatego zdecydowaliśmy zaprojektować zróżnicowane strefy odpoczynku i rekreacji. W programie nowego centrum miejscowości można znaleźć otwarty plac z licznymi ławkami, do organizacji spotkań lub niewielkich imprez plenerowych, zadaszone altany ze stolikami i siedziskami służące integracji mieszkańców, oraz duże podestowe ławki, na których można wygodnie się rozsiąść i spędzić czas w większym gronie. Oświetlenie zaprojektowano w postaci wysokich, smukłych latarni i lamp zlokalizowanych w posadzce. Przestrzeń wyposażono w stojaki rowerowe oraz tablice informacyjne. Elementy małej architektury jak pergole, ławki, latarnie i śmietniki wykonano ze stali cortenowskiej, a powierzchnie ławek pokryto drewnem dębowym o jasnej barwie. Całość projektu uzupełnia zieleń urządzona. Po dwóch stronach centralnej osi założenia posadzono liczne brzozy oraz różnokolorowe krzewy ozdobne. Skarpę powyżej placu również obsadzono ozdobną roślinnością, uformowaną w kolorowe pasy.

Przestrzeń placu zlokalizowana jest poniżej ulicy Radomskiej, co zapewni mu wyciszenie i odizolowanie od tej ruchliwej arterii komunikacyjnej. Zróżnicowanie funkcjonalne przestrzeni, zastosowanie trwałych i szlachetnych materiałów oraz ciekawa aranżacja zieleni to wszystko składa się na nowo zrealizowane centrum Góry Puławskiej.

KLIENT: GMINA PUŁAWY
POWIERZCHNIA TERENU – 1 325 m2
ROK PROJEKTU – 2011 r.
REALIZACJA – 2014 r.